2013 – One flew over the cuckoo’s nest

Het toneelstuk One flew over the cuckoo’s Nest is geschreven door Dale Wasserman naar het boek van Ken Kesey uit 1962. Het boek is in 1975 verfilmd met Jack Nicholson in de hoofdrol. De Peelcomedianten staken de klassieker in een modern jasje.
Gabriël van Eekelen speelde een sublieme rol in zijn vertolking van het personage van Michael M. van Lierop. De flamboyante gokverslaafde dacht in de inrichting gemakkelijk van zijn gevangenisstraf af te komen. Zijn medepatiënten keken naar hem op en lieten zich meevoeren in zijn verzet tegen het wrede regime van zuster Deckers.
Marga van der Heijden speelde een sterke rol als de strenge verpleegster, die haar patiënten onder de duim hield met onverbiddelijke regels en dreigementen. Zelfs de instellingsarts dokter Steevens, gespeeld door Judith Tielemans, liet zich door haar intimideren. Ook het personeel, rollen van Toon Althuizen en Corrie van Kessel, ging mee in de pesterijen. Christy van Moorsel kroop in de huid van de bedeesde verpleegster Roos.
Joost de Haan, Mario van Rijt, Peter van Veelen, Stefan van der Heijden, Bart Brabers, Ger Guffen, Alice van de Ven en Frits Regtien vertolkten de rollen van de patiënten. Zonder ook maar enig moment uit hun rol te vallen spiegelden ze het publiek de problemen voor van mensen, die zich niet staande kunnen houden in de maatschappij. Problemen, die door het regime en kleinerende steken onder water tijdens groepstherapieën alleen maar versterkt werden.